22. elokuuta 2010

Onko kanasi kuivaa?

Kanaa on saatavana monessa muodossa, joista yleisimmät tuntuvat olevan ne kaikkein huonoimmat. Unohda broilerinsuikaleet ja nahattomat rintafileet, mehukas kana on mahdollista. Parhaat palat wokkiin saa koipireisien lihasta tai maissikanan nahallisesta rintafileestä. Kun toiveena on helppo uunissa paistettu kana, jossa on ihanan rapea nahka ja mehukas liha, käännymme nykyisin pakastealtaan puoleen! Olemme löytäneet ranskalaiset kevätkananpojat.

Kananpoikien valmistus on nopeaa: samalla kun lintuset ovat uunissa, ehtii hyvin tehdä lisukkeet. Olemme valmistaneet kevätkananpojat jo kahdesti seuraavalla reseptillä ja tulos on ollut loistava. Viimeksi lisäkkeenä oli paistettuja uusia perunoita ja kantarellikastike, johon lorautimme sherryä (miksiköhän emme olleet aikaisemmin sitä ajatelleet, onhan sherry ja sienet klassikkoyhdistelmä). Täydellinen viikonloppuruoka.

Mehukkaita ja rapeita kevätkananpoikia
(2 annosta)

2 kevätkananpoikaa, n. 0,5 kg / kpl (sulata jäiset yön yli jääkaapissa), huuhtele kylmällä vedellä ja taputa paperilla kuivaksi
kourallinen tuoretta timjamia silputtuna
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa + pippuria
pitkittäin halkaistu sitruunan puolikas neljään osaan leikattuna (ts. 4 x 1/8 sitruunan lohkoa, jos se yhtään selventää asiaa)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Hiero kananpoikien pintaan ohut kerros oliiviöljyä. Hankaa suolaa ja pippuria kananpoikien nahkaan.

Valmista yrttitahna: murjo timjamisilppu, valkosipuli ja n. 1 tl suolaa keskenään pienessä kipossa. Lisää tahnaan pippuria ja muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Yrttitahnan tulisi näyttää suurin piirtein tältä (älä huoli, tämä ei ole tarkkaa, tarkoitus on vain saada mahdollisimman paljon makua kanaan):


Valuta maustetahna kananpoikien sisään ja tunge lopuksi molempiin 2 sitruunalohkoa. Aseta kananpojat ritilälle, joka mahtuu vuokaan. Kaada vuoan pohjalle vettä, jotta vuokaan paiston aikana tippuva rasva ei poksahtele ympäri uunia.


Paista kananpoikia 25 min, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Jatka paistamista n. 15 min tai kunnes kana on kypsää (lihasta valuva neste on kirkasta).

Sitruunaisia pikku perunoita
(2 annosta)

Reilu 200g uusia kiinteitä perunoita (esim. siikli)
¼ sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa + pippuria

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi. Paista perunoita runsaassa oliiviöljyssä kunnes ne saavat kunnolla väriä pintaan ja ovat täysin kypsiä. Lisää sitruunanmehu, suolaa ja pippuria.

Huom. Kannattaa paistaa perunat korkeassa kattilassa ja pitää kansi lähellä, kun lisää sitruunanmehun, pärskiminen on lähes varmaa!


Sherry-kantarellikastike
(2 annosta)

1 keltasipuli silputtuna
n. 100g puhdistettuja kantarelleja paloiteltuna
nokare voita + tilkka oliiviöljyä
kuivaa sherryä n. 0.5 dl
n. ½ purkkia creme fraichea (75g)
pilkottua tuoretta timjamia n. 1 rkl
suolaa + pippuria

Kuumenna voi-öljyseos pienessä kattilassa ja lisää sipuli. Paista kunnes sipuli pehmenee, lisää sitten kantarellit ja paista kunnes ne alkavat luovuttaa nestettä. Lisää sherry ja anna kiehua hetki kasaan. Sekoita creme fraiche ja timjami joukkoon ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Huom. Käytämme Alkosta saatavaa edullista, mutta hyvää La Guita Manzanilla –sherryä (6,45e) ruoanlaitossa. Se on myös hyvä juoma mm. sienikeitolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti